گیاهان دارویی
گیاهان دارویی

گیاهان دارویی

طب سنتی

تفاوت داروی ملین و مسهل

تفاوت داروی ملین و مسهل


سلامت نیوز : برای رفع یبوست نباید از مسهل استفاده کرد حتی از قرص های گیاهی مانند برگ سنا نیز نباید به طور مداوم استفاده کرد بلکه باید از داروها و خوراکی های ملین مانند آلو بخارا، تمرهندی، خاکشیر با آب گرم یا اسفرزه استفاده کرد.

دکتر سیدسعید اسماعیلی متخصص و محقق طب اسلامی، سنتی با بیان این مطلب به خراسان می افزاید: داروهای ملین در سطح روده ها عمل می کند و باعث رفع یبوست می شود.وی با اشاره به این که بعضی به اشتباه برای رفع یبوست خاکشیر را با آب سرد میل می کنند، می افزاید: مصرف این نوشیدنی سرد برای رفع یبوست تاثیر معکوس دارد. در واقع باید برای رفع یبوست خاکشیر را با آب ولرم مصرف کرد.

این متخصص طب اسلامی مسهل ها را داروهای قوی می داند که روی اعضا و جوارح بدن تاثیر می گذارد و مصرف آن زمانی مفید است که بدن نیاز به پاکسازی داشته باشد. به عنوان مثال اگر در مغز فردی ماده بلغمی تجمع پیدا کرده باشد باید ابتدا با داروی ممزج آن ماده بلغمی را آماده دفع کرد و سپس با مصرف مسهل مناسب تخلیه و از طریق روده ها دفع شود. بنابراین سطح عملکرد مسهل تنها روده نیست بلکه روی مغز یا مفاصل، قلب یا کبد هم تاثیر می گذارد. بنابراین نباید به هیچ عنوان به جای ملین از آن استفاده کرد.

ویژگی ملین ها این است که می توان آن را برای همه افراد از جمله کودکان، افراد مسن و حتی زنان باردار به کار برد؛ به عنوان مثال ملین گل قند ترکیب گل محمدی و عسل است و در آفتاب تهیه می شود یا برای افراد گرم مزاج می توان از آلو یا اسفرزه استفاده کرد اما مسهل ها را نمی توان به راحتی برای همه افراد از جمله زنان باردار یا کودکان و افراد مسن به کار برد.

خواص میوه طالبی 1

ارزش تغذیه ای طالبی

طالبی یکی از پرطرفدارترین میوه‌های فصل تابستان حتی در آن سوی دنیاست و به خاطر عطر و طعم دلپذیرش بسیار محبوب است. نام انگلیسی آنCantaloupe است که از نام یک دهکده در ایتالیا به نامCantalup گرفته شده که در این محل طالبی برای اول بار در سال ۱۷۰۰ میلادی کاشت شده است. طالبی متعلق به خانواده خیار و کدو است. گرمک و طالبی، شبیه خربزه هستند و از جهت غذا و پزشکی شباهت زیادی به خربزه دارند با این تفاوت که پیش از خربزه می رسند و لطیف تر هستند و هضم آنها آسان تر است. طالبی و گرمک از میوه‌های پرآب فصل تابستان است. طالبی شیرین و خوشبوتر از گرمک است. قسمت‌های مورد استفاده طالبی و گرمک عبارتند از:میوه و تخم میوه.

فواید تغذیه ای طالبی

یک بوته‌ی طالبی در اصفهان
طالبی نارس

طالبی یکی از بهترین منابع ویتامین A است و مملو از بتا کاروتن است که در بدن تبدیل به ویتامینA می شود. در یک فنجان آب طالبی فقط ۵۶ کالری انرژی وجود دارد ولی ۱۲۹% نیاز روزانه ما به ویتامینA را تامین می‌کند که تاثیر آن در بهبود بینایی و پوست بدن بر همه واضح است.

طالبی یکی از غنی‌ترین میوه‌های حاوی ویتامینC است. طالبی علاوه بر ویتامین هایA وC حاوی مواد مغذی مفید دیگری مثل پتاسیم، فولات، فیبر، منیزیم، ید و ویتامین هایB۶،B۳،B۵ وB۱ است.

همانطور که ویتامینA آنتی اکسیدان محلول در چربی است، ویتامینCآنتی اکسیدان محلول در آب است و مصرف این میوه به دلیل دارا بودن مقدار زیادی از این دو ویتامین، ابتلا به بسیاری از بیماری‌های مزمن مثل بیماری‌های قلبی، سکته و سرطان را کاهش می دهد . وجود مجموعه ای از ویتامین‌های گروهB در این میوه آن را به یک ماده بسیار خوب برای سوخت و ساز انرژی در بدن تبدیل کرده است. از این رو میوه ای بسیار مفید برای افزایش وزن کودکان و نوجوانان و افراد لاغر است.

خواص درمانی طالبی و گرمک

  1. طالبی میوه ای اشتها آور است.
  2. طالبی، ادرارآور، نرم کننده (ملیّن) و موجب طراوت و شادابی پوست بدن است.
  3. خوردن طالبی، بعد از غذا برای درمان کم خونی مفید است.
  4. مصرف طالبی برای کسانی که سل ریوی دارند و یا مبتلا به یبوست و بواسیر هستند، مفید است.
  5. گرمک سرشار از ویتامین هایA وC و سلولز است.
  6. گرمک ملّین است؛ مخصوصاً برای کسانی که از یبوست می نالند مفید است.
  7. گرمک و طالبی، تشنگی را در تابستان تسکین می دهد.
  8. گوشت طالبی برای تسکین سوختگی‌های سطحی و یا درمان ورم پوست موثر است.
  9. آب طالبی برای نرم نمودن پوست مفید است.

انتخاب طالبی

برای خرید یک طالبی خوب و رسیده، با کف دست به آن ضربه بزنید باید یک صدای تو خالی داشته باشد. وقتی آن را در دست می گیرید باید نسبت به اندازه اش سنگین به نظر برسد و هیچ نقطه له شدگی یا نرم شدگی نداشته باشد. پوست آن باید به رنگ کرم یا زرد مایل شده باشد ( رنگ سبز پوست نشانه کال بودن آن است). محل اتصال آن به ساقه باید کمی نرم باشد و باقی مانده ساقه باید به راحتی کنده شود. یکی دیگر از نشانه‌های رسیده بودن طالبی بوی ملایم شیرینی است که از پوست آن به مشام می رسد.

احتیاط لازم در مصرف طالبی

  1. کسانی که مرض قند دارند باید در خوردن طالبی جانب احتیاط را رعایت کنند و یا آن را مصرف نکنند.
  2. کسانی که ورم معده دارند، نباید در مصرف طالبی زیاده روی کنند.

خواص میوه خربزه 4

تغذیه سالم - ِغذا و آشپزی سالم

 

 ه گفته یک متخصص تغذیه، مصرف مواد غذایی به صورت همزمان در مواردی ممکن است کشنده باشند و یا اینکه مانع دستیابی به غذاهای ایده‌آل شود.

دکتر شیوا مرتضایی در گفت وگو با  ایسنا، گفت: هرگز خود را از غذاهایی که بیشترین ارزش غذایی را دارند محروم نکنید. همچنین مواد غذایی اگر با هم مصرف شوند هم مشکل سازهستند و هم ارزش غذایی خود را از دست می‌دهند و باید از مصرف آنها اجتناب کرد به عنوان مثال مصرف عسل با خربزه و زرد آلو با ماست احتمال مرگ دارد.

وی اظهار داشت: مصرف خیار با غذاهای چرب و گوشتی ارزش غذا را کاهش می‌دهد و ممکن است به خاطر وجود عوامل دیگر و یا مستعد بودن افراد باعث مسمومیت غذایی یا بیماری شود.

این متخصص تغذیه گفت: غذاهای داغ که مصرف آنها باعث ضعف و کم حوصلگی می‌شود اگر درمان نشود منشأ بیماری و باعث عصبانیت می‌شود. همچنین نوشیدن آب بین غذا باعث اختلال درهضم و باعث ایجاد زخم معده در فرد می‌شود.

دکتر مرتضایی در پایان توصیه کرد: مصرف ماست با غذاهای گوشتی و مانند آن علاوه بر دیگر حسنات آن مانند جلوگیری از پوکی استخوان، تقویت نور چشم، برطرف کردن بوی دهان و... برای هضم غذا هم مؤثر است ولی باعث می شود آهن غذا را کاهش داده و یا خنثی کند، لذا کسانی که مبتلا به کم خونی هستند باید با غذاهایی که دارای آهن کمتری هستند، یا اصلاً استفاده نشود، یا حداقل دو ساعت بعد از غذای دارای آهن و یا با غذاهایی باشد که آهن زیادی ندارند.

خواص میوه خربزه 3

خَربُزه گیاهی از تیره کدوییان که میوه‌اش درشت و شیرین و آبدار است. بوته آن کوتاه و ساقه‌هایش روی زمین می‌خوابد. خربزه گیاهی از خانواده Cucurbitaceae با نام علمی Cucumis melo var.inodorus است.

خربزه دارای مقدار زیادی ویتامین A،C و سلولز است. به طورکلی خانواده خربزه شامل انواع گرمک و طالبی نیز می‌شود که البته این دو نوع کم آب تر از خربزه هستند. و بهترین نوع آنها شیرین ترین و کم تفاله ترین آنهاست به طوری که به راحتی در دهان آب شوند. طالبی شیرین برای اغلب بیماری‌ها تجویز و خوردن آن به هضم غذا کمک می‌کند و گرمک برای یرقان و یبوست مفید است. خواص خربزه ـ رفع کننده یبوست و کمک کننده به هضم غذا، افزاینده ادرار و دفع کننده کم خونی و سنگ مثانه و تولیدکننده عرق در بدن.

تقویت کننده مثانه و دفع کننده زخمهای داخلی برای درمان کک و مک و لکهای صورت، گوشت خربزه را له کنید و روی صورت بمالید.

برعکس آنچه که در ایران مرسوم است و خربزه را با غذا یا بعد از غذا به عنوان دسر می‌خورند، بهتر است با فاصله زیادی قبل از غذا آن را خورد.

خوردن خربزه کال در کسانی که معده‌ای ضعیف دارند ممکن است تولید اسهال کند و خلط را افزایش دهد. این میوه برای سینه درد و سرماخوردگی بسیار مضر است و باعث تب‌های صفراوی می‌شود. زیاد خوردن آن هم تولید گرمی می‌کند.

خوردن خربزه به همراه عسل خطرناک و مضر است. افراط در خوردن خربزه تولید ورم روده می‌کند.

خواص خربزه از نظر احادیث: در آن درد و ناراحتی نیست طعام، نوشابه، میوه، گیاه خوشبو، اشنان، خوشبو کننده و نان خورش است. بر باه می‌افزاید مثانه را میشوید در روایتی وارد شده خربزه سنگ مثانه را ذوب میکند.

منابع

خواص خربزه 2

خواص درمانی خربزه

بیخود نیست که یک ضرب‌المثل قدیمی می‌گوید: در میان میوه‌ها، شاه انگور است و سلطان خربزه؛ چرا که خربزه دارای خواص درمانی فراوانی است که شاید خیلی از ما آنها را ندانیم.

این میوه تابستانی دارای ویتامین‌های آ، سی و دی فراوان است به همین دلیل در ترمیم و تجدید سلول‌های بدن نقش دارد. خربزه با داشتن خاصیت ادرارآور بودن در بیماری‌های سنگ کلیه و مثانه مفید است و به علت دارا بودن خاصیت ملین، برای معالجه یبوست تجویز می‌شود.

اگر گوشت خربزه را له کنید و به صورت مرهم روی سوختگی‌های سطحی پوست بدن بگذارید، آن را معالجه خواهد کرد.

تخم خربزه بو داده طبیعت گرم دارد و برای سرفه حاد، درد سینه و حلق و تب‌های شدید مفید است.

این میوه موجب افزایش شیر در زنان شیرده می‌شود و میل جنسی را هم افزایش می‌دهد.

خربزه برای اشخاص مبتلا به سل ریوی و کم‌خونی مفید است.

رنگ چهره را روشن می‌کند و بیماری استسقاء (احساس تشنگی دائمی) را درمان می‌کند.

خوردن 8 گرم دمکرده پوست خشک شده خربزه، سنگ مثانه را دفع می‌کند.

احتیاط لازم در مصرف خربزه‌

مصرف زیاد خربزه باعث نفخ می‌شود، در نتیجه در ناحیه معده و روده ایجاد درد می‌کند.

باید خربزه را بعد از غذا مصرف کرد، زیرا در غیر این صورت تولید اسهال و ورم روده می‌کند.

خوردن خربزه کال در کسانی که معده ضعیف دارند، تولید اسهال می‌کند. همچنین خلط را می‌افزاید و برای سینه درد و سرماخوردگی مضر است.